Reumatologie

Acasa  /  Servicii  /  Reumatologie
Medic primar reumatologie

Medic primar reumatologie

Reumatologul și reumatologia

Reumatologul este un medic cu pregătire specializată în bolile inflamatorii reumatice (boli sistemice autoimune), dar diagnostichează și treatează multe alte afecțiuni musculo-scheletale precum și boli rare de țesut conjunctiv. Afecțiunile autoimune reumatologice pot afecta alte aparate și sisteme, pe lângă cel osteo-articular și muscular, precum pielea, ochii, sistemul nervos și organele interne.

Reumatologii au pregătire specializată în afecțiunile musculo-scheletale de cauză inflamatorie și autoimună. Există numeroase patologii inflamatorii reumatologice, dintre care: artrita reumatoidă, spondilartrite, boli de țesut conjunctiv. vasculite sistemice, artrite microcristaline, boli autoinflamatorii. 

Pe de altă parte, există și alte boli musculo-scheletale non-inflamatorii gestionate de reumatologi, dar și de alți medici specialiști (recuperare, ortopedie, neurologie / neurochirurgie), de exemplu: artroza, patologiile periarticulare (buriste, tendinite) si altele.

Contactati-ne pentru mai multe informatii sau solicitati o programare

Prima vizită și vizitele de urmărire

Pacienții noi sunt sfătuiți ca, în timpul în care așteaptă data programării (uneori mai lung), să se pregătească pentru vizita medicală, de exemplu prin:
– organizarea documentelor medicale anterioare
– întocmirea unui jurnal al simptomelor sau semnelor observate.

La prima vizită sunt necesare detalii legate de istoricul medical personal și familial, istoricul manifestărilor clinice care fac cauza vizitei la medic, rezultatele medicale anterioare.

Afecțiunile reumatologice sunt, de multe ori, complexe și greu de diagnosticat, prin urmare istoricul medical complet și examenul fizic sunt esențiale și vor da indicii cu privire la cauza simptomatologiei. Istoricul familial și cel personal, inclusiv al tratamentelor folosite, rezultatele explorărilor medicale și ale altor evaluări medicale anterioare, dar și modul de evoluție sunt importante pentru diagnostic. 

Reumatologul poate solicita, în funcție de cele de mai sus, teste de laborator suplimentare, investigații imagistice (radiografie, ecografie, imagistică prin rezonanță magnetică) sau alte teste care vor contribui, împreună cu istoricul și examenul obiectiv, la stabilirea diagnosticului. Cei mai mulți reumatologi vor efectua ei înșiși ecografia musculo-scheletală, ca o extensie a examenului clinic, în măsura în care au indicație pentru această explorare. 

Unele boli reumatice pot fi dificil de diagnosticat și pot necesita mai multe vizite la reumatolog în acest sens. 

În urma diagnosticului, medicul va elabora un plan de tratament, iar recomandările pot include: tratament non-farmacologic, tratament farmacologic (medicamente, infiltrații articulare/periarticulare), trimitere către alți specialiști. 

Reumatologul va solicita, în funcție de caz, monitorizare periodică. Multe afecțiuni inflamatorii pot progresa în timp, altele necesită timp pentru a se putea defini, iar planul de tratament trebuie reevaluat. Vizitele regulate pot surprinde modificări asupra cărora se poate interveni precoce. 

La vizitele de urmărire, reumatologul poate discuta cu pacientul despre medicamente, despre tratamentul non-farmacologic, prognostic, despre impactul pe care îl are boala asupra pacientului și modalități de îmbunătățire a calității vieții. Reumatologul va recomanda monitorizarea pacientului și prin alte specialități medicale, inclusiv prin medicul de familie, care va face parte din echipa de îngrijire medicală.