Punctia de san (mamara)
Punctia de san (mamara)
Definitie
Punctia reprezinta o manopera prin care se recolteaza un fragment dintr-un organ sau tumora, iar in cazul sanului, din glanda mamara sau tumora de san. Scopul acestei interventii este de a permite ca materialul recoltat sa fie examinat cu ajutorul microscopului prin care se obtine rezultatul histopatologic sau citologic. Acest rezultat ofera informatii priviind natura tumorii sau starea de sanatate a organului biopsiat.
Cu ce se realizeaza
Recoltarea de tesut se poate face cu ace de diferite dimensiuni si grosimi. In functie de grosimea acului se va putea recolta doar grupuri de celule – in cazul acelor subtiri – sau fragmente de tesut in cazul acelor mai groase.
Utilizarea acelor de grosime mica denumita generic “punctie cu ac fin”, recolteaza grupuri de celule din tumora care sunt analizate la microscop si se obtine un rezultatul citologic. Acest rezultata indica daca este o tumora benigna sau maligna, dar nu poate oferi date suplimentare despre tumora.
Acele de grosime mai mare cunoscute ca TruCut permit obtinerea unui fragment din tumora care sa fie analizat si care pe langa dignosticul de cancer sa aduca si informatii suplimentare despre tumora. Punctia biopsie mamara(de san) se realizeaza cu acest tip de ace, care prin forma lor permit recoltarea de tesut tumoral.
Cum se realizeaza
La nivelul sanului in zona unde se afla tumora medicul sau asistenta va aplica o solutie pentru dezinfectarea tegumentului.
In cazul punctiei cu ac fin, cu acul se va patrunde prin tegument pana in tumora unde se recolteaza prin patrunderea acului si aspirar cu ajutorul unei siring, in asa fel incat celulele tumorale sa patrunda in lumenul acului. Ulterior aceste celule sunt asezate pe o lama care va fi trimisa la examinare
In cazul punctiei biopsie de san in locul unde se va introduce acul se va face anestezie pentru a reduce disconfortul pacientei. Acul va patrunde prin tegument pana la nivelul tumori unde prin mecanismul de actiune a acului se va taia un cilindru (ca si mina unui creion) din tumora. In acest moment pacienta va putea auzi un zgomot facut de acele care realizeaza taierea in mod automat. In unele cazuri in acest moment pacientele pot resimtii o usoara durere. De multe ori cand pacientele nu sunt informate corect asupra procedurii zgomotul produs de ac poate sa accentueze senzatia de durere. Medicul va patrunde si va recolta tesut din tumora de mai multe ori pentru a se obtine material suficient pentru examinare si a se evita astfel necesitatea unei alte punctii.
Imediat dupa punctie locul de patrundere a acului va fi pansat si pacienta va fi rugata sa tina aplicat o punga cu gheata pe zona respectiva, pentru a reduce riscul de aparitie a echimozei (vanataie). Medicul poate sa prescrie un antialgic sau antiinflamator, in cazul in care pacienta va resimti durere la nivelul sanului.
Ce pregatire necesita punctie
In mod normal punctia mamara nu necesita o pregatire speciala. Pacientul va fi intrebat daca prezinta alergii la medicamete sau substante care vor urma sa fie utilizate. De asemenea este important daca pacientul se afla sub tratament cu medicamente anticoagulante sau antiagregante. In functie de tratamentul urmat in unele cazuri punctia de san poate fi amanata pana dupa terminarea tratamentului sau dupa schimbarea acestuia.
Ce se face dupa punctie
In majoritatea cazurilor nu sunt necesare masuri speciale. Este bine ca pacienta se nu faca efort fizic in ziua punctiei, sa foloseasca sutien sau bustiera cateva zile dupa punctie, sa evite miscarile care determina mobilizarea ampla a sanilor (fuga, sarituri, etc) in primele zile.
In unele cazuri in zona punctie sau in partea inferioara a sanului poate sa apara o echimoza (vanataie), care nu necesita un tratament special, eventual
Punctia de san (mamara)