Hemangiomul infantil

Acasa  /  Dermatologie   /  Hemangiomul infantil

Hemangiomul infantil

Ce este hemangiomul infantil?

Hemangiomul infantil este reprezentat prin excrescente inofensive ale vaselor de sange microscopice. Debuteaza de obicei cu un firicel rosu pe piele la nastere sau la cateva saptamani de la nastere. Cresc repede in timpul copilariei timpurii si se micsoreaza si dispar in anii de scoala. Nu sunt forme de cancer.

Au aspectul de tumora rosie sau albastruie, care sangereaza si se sparg daca sunt vatamate. Culoare rosie provine de la numeroasele vase de sange superficiale care formeaza hemangiomul.

Cum arata hemangioamele infantile?

Hemangioamele infantile au diferite forme, culori si dimensiuni.

Vasele de sange pot fi foarte aproape de suprafata pielii, ceea ce cauzeaza culoarea rosie si textura ca de capsuna.

De asemenea vasele de sange pot fi localizate adanc in grasimea din piele, ceea ce face ca hemangioamele sa fie albastre, violet sau de culoarea pielii si sa aiba aspectul unei umflaturi fine la nivelul pielii.

In 60% din cazuri hemangioamele se regasesc pe cap si gat. Dar ele se pot gasi oriunde pe piele. Uneori ele se gasesc in caile respiratorii sau in organele interne.

Hemangioamele continua sa creasca. Cand isi vor inceta cresterea si vor incepe sa se micsoreze?

Nimeni nu poate estima cat de mare va creste hemangiomul unui copil, deoarece fiecare hemangiom este diferit, dar majoritatea lor ating dimeniunea maxima si inceteaza sa se mai dezvolte atunci cand copilul ajunge la 4-6 luni. Pot ramane la aceeasi dimensiune pt 6-12 luni inainte sa inceapa sa se micsoreze, insa unele hemangioame incep sa se micsoreze imediat dupa ce si-au terminat dezvoltarea.

De ce are copilul meu un hemangiom? Am vreo vina eu ca parinte?

Nimeni nu stie de ce anumiti copii dezvolta hemangioame. Ele sunt mai frecvente la fete, la bebelusi, la gemeni si tripleti. Mama nu are nicio vina care sa cauzeze hemangioamele la copii.

Este un semn ingrijorator?

In 80% din cazuri, copiii prezinta un singur hemangiom pe piele. Un hemangiom solitar nu reprezinta un semn al vreunei alte boli. Copiii care au mai multe hemangioame pe piele (in mod normal mai mult de 5) prezinta un risc usor mai ridicat de a prezenta hemangioame la nivelul organelor interne, cel mai frecvent in ficat. Medicul poate recomanda radiografii pentru a depista prezenta hemangioamelor in corpul copiilor. Din fericire, majoritatea hemangioamelor interne rar necesita tratament si dispar de la sine ca si in cazul celor de pe piele. Hemangioamele de pe mijlocul partii inferioare a spatelui sau cele care acopera suprafete mari la nivelul capului si al gatului, pot fi asociate cu alte defecte din nastere. Daca copilul dvs. Are un hamangiom in aceste zone, acesta trebuie consultat de catre un medic pediatru dermatolog.

La ce sa acord atentie in cazul hemangiomului la copilul meu?

Hemangioamele sunt excrescente inofensive si nedureroase. Uneori pot provoca neplaceri daca se freaca de haine. Daca hemangiomul este localizat pe fata copilului, de multe ori parintii trebuie sa faca fata comentariilor din partea stainilor. Aceasta poate fi o sursa de anxietate pentru parinti. Daca dezvolata o iritatie (denumita ulceratie) dureroasa, hemangiomul trebuie tratat cat mai repede cu putinta. Aceste iritatii lasa de obicei anumite forme de cicatrici. Daca hemangiomul este localizat langa ochi, gura, buze, urechi sau in zona scutecului, poate deveni deranjant si iritat. Daca este situat pe fata este posibil sa lase un semn sau cicatrice dupe ce dispare. In mod normal aceste hemangioame sunt evaluate de catre un medic dermatolog sau un pediatru dermatolog, si daca este cazul acestea sunt tratate pentru a impiedica dezvoltarea lor si pentru a le face sa dispara mai repede. Ocazional ele pot sangera. Nu va alarmati daca hemangiomul copilului dvs sangereaza deoarece sunt rare situatiile periculoase. Incercati sa calmati copilul sa nu mai planga (in special daca hemangiomul este pe cap sau pe fata), aplicati presiune cu un pansament steril pentru 10-15 minute pentru a opri sangerarea si sunati-va medicul pediatru.

Care sunt modalitatile diferite de tratament?

Majoritatea hemangioamelor care nu prezinta iritatii, nu sunt localizate pe fata sau in zona scutecului si nu sunt deranjante, pot si tinute sub observatie de catre parinti si medic fara a necesita o interventie activa. Hemangioamele dispar singure dupa un timp.

Medicamentele cel mai des folosite in cazul hemangioamelor sunt beta blocante, folosite si la adulti in tratamentul hipertensiunii arteriale si a glaucomului. Doua medicamente din aceasta categorie care pot fi prescrise sunt propranolol (administrat pe cale orala) sau timolol (picaturi care se aplica pe hamangiom si apoi se freaca usor). Alte modalitati de tratament includ terapia laser si chirurgia. Medicul va va explica tratamentul in detalui si de asemenea va va explica riscurile si beneficiile asociate fiecarui tratament.

Ce se intampla cu hemangiomul in timp daca nu este tratat?

Acesta revine la culoarea pielii si se estompeaza. Uneori nu lasa nicio urma. In 60% din cazuri lasa anumite urme pe piele, precum o cicatrice, decolorare, o umflatura de grasime (de obicei in cazul hemangioamelor mari din stratul de grasime), sau mici vase de sange rosiatice pe suprafata pielii.

Mai jos sunt prezentate cateva exemple reale de hemangiom infantil si modul cum au disparut (chiar si fara tratament) de-a lungul lunilor sau anilor:

Hemangiom langa ochi:

hemangion

Hemangiom pe buze:

hemangion-pe-buze

Hemangiom pe fata:

hemangion-pe-fata

Hemangiom pe scalp:

hemangion-pe-scalp

Are nevoie copilul meu de o interventie chirurgicala?

Aceasta trebuie stabilita in urma consultului medicului. Uneori hemangioamele trebuiesc indepartate chirurgical, deoarece acestea nu raspund la tratamentul medicamentos si afecteaza functionarea normala a organelor (de exemplu obstructioneaza vederea). In alte cazuri parintii pot dori indepartarea hemangiomului din motive cosmetice. Orice interventie chirurgicala va lasa o cicatrice pe pielea copilului.

Daca hotarasc de comun acord cu medicul sa nu tratez hemangiomul, este necesar sa iau alte masuri speciale?

Tineti doar sub observatie pentru a nu se irita. Nu este necesara folosirea unor creme sau unguenti speciali. Nu este mai sensibil la soare decat restul pielii. Totusi este recomandat, desigur, sa folositi o crema cu factor de protectie pentru hemangiom si pentru restul pielii, daca copilul petrece timp la soare.

Poate reveni?

Nu, odata disparut, nu mai revine.

Daca am mai multi copii, exista riscul ca si acestia sa dezvolte hemangiom?

Exista o posibilitate ca si alt copil sa dezvolte hemangiom, deoarece acestea sunt destul de frecvente siapar in cazul a 4-5% din copii. Chiar daca primul copil are hemangiom, si urmatorul copil are aproximativ 1 sansa din 20 sa dezvolte unul.

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail