Examinarea sanului

Acasa  /  Chirurgie si Ginecologie Oncologica   /  Examinarea sanului

Examinarea sanului

Diagnosticul patologiei mamare se face prin examinarea clinica a sanului (inspectia si palparea) precum si prin metode imagistice: ecografie si mamografie.

Examinarea clinica

Examinarea clinica a sanului incepe prin inspectie care incearca sa identifice eventuale modificari de culoare (roseata) sau de aspect (deformarea tegumentului). Inspectia este urmata de palpare care consta in evaluarea cu degetele a consistentei si aspectului glandei precum si a eventualelor zone sensibile sau chiar dureroase. Palapare se face prin evaluarea sistematica a ambilor sani precum si a zonei de sub brat (axila). Aceasta evaluare poate fi realizata, si este chiar indicata, de fiecare femeie prin autopalpare.

Cum se face?
Examinarea se face atat in pozitie intinsa pe spate cat si in pozitie in picioare (sau sezanda)
In cazul auutopalparii mana contralaterala a sanului care va fi examinat este deschisa iar cu varful degetelor tinute apropiate se apasa sanul incepand dintr-un punct(de exeplu din partea dreapta de sus a sanului) si prin miscari concentrice (circulare) se parcurge toata suprafata sanului. Prin forta cu care se apasa se evidentiaza planurile superficiale sau profunde, precum si a zonelor cu sensibilitate.
Dupa examinarea sanului este important se se palpeze si zona de sub brat (axila).
In acelasi fel se examineaza si celalat san.

Ce se poate observa?
Prin palpare se va evalua aspectul glandei mamare si se vor identifica eventuali nuduli(tumori) din san. In mod normal glanda mamara are un aspect usor denivelat de consistenta mai mare ca tesutul grasos. Consistenta si denivelarile pot sa fie mai accentuate sau mai putin in functie de varsta pacientei si unele tratamente. Prezenta oricarei tumori necesita un consult de specialitate

Ecografia mamara

Ecografia foloseste ultrasunetele pentru a crea imagini care evalueaza structura gladei mamare si a structurilor din jur. Aceasta nu presupune nici o iradiere. Este indicata la orice varsta.

Cum se efectueaza?

Examinatorul plaseaza un transductor pe sanul dumneavoastra ce emite ultrasunete
si receptioneaza ecoul acestora pe care le transmite masinii ecografice sub forma de
impulsuri electrice. Aceste impulsuri sunt convertite de catre ecograf in imagini. Astfel, poate fi vizualizata glanda mamara si eventualele modificari ale acesteia.
Examinarea nu presupune o pregatire speciala a pacientului. Vi se va cere
sa va dezbracati pana la brau si, in pozitie culcata, dupa aplicare unui gel, se vor capta
imagini prin plimbarea transductorului pe suprafata sanilor.

Mamografia

Mamografia reprezinta o radiografie a sanilor. Aceasta foloseste raze X care strabat structura sanului si realizeaza o poza a acestuia. Mamografia nu este indicata sub 40 de ani decat in anumite situatii spaciale.

Cum se efectueaza?

Examinarea se face cu ajutorul unui aparat care emite raze X. Sanul pacientei se va fixa intre doua placi odata situate orizontal iar ulterior situate vertical in asa fel incat sanul va fi evaluat de sus in jos si din lateral. Pentru unele femei aceasta examinare este dureroasa prin fixarea sanului intre aceste placi

Punctia mamara

In cazul in care la nivelul sanului se identifica o tumora urmatoarea etapa in diagnostic este recoltarea de material din tumora si examinarea lui la microscop. In felul acesta se stabileste diagnosticul citologic sau histologic in functie de metoda folosita: punctie cu ac fin sau punctie cu trucut.
Recoltarea din tumora se face cu ajutorul unui ac. Se poate folosi un ac subtire cu care se aspira celule din tumora care sunt analizate si se obtine un rezultata citologic. Acest rezultata indica daca este o tumora benigna sau maligna, dar nu poate oferi date suplimentare despre tumora. Pentru un diagnostic corect este necesar obtinerea unui fragment din tumora care sa fie analizat si care pe langa dignosticul de cancer sa aduca si informatii suplimentare despre tumora. Punctia biopsie mamara se realizeaza cu un ac mai gros care prin forma lui permite recoltarea de tesut tumoral

 

Vreau consultatie

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail