Chistul ovarian
Prin definitie un chist ovarian reprezinta o colectie de lichid inconjurat de o membrana (ca un balon umplut cu apa). Este o patologie frecventa la femeile in perioada de activitate hormonala, dar care trebuie investigata datorita caracteristicilor particulare ale fiecarui caz.
Simptome
In multe cazuri chistele sunt descoperite intamplator la un examen al abdomenului deoarece simptomele sunt nespecifice. Femeile acuza cicluri neregulate, dureri ovariene aparuta in diferite momente ale ciclului menstrual, dureri in timpul actului sexual, balonare dupa mese. In unele cazuri datorita infertilitatii pacientele se adreseaza la medicul ginecolog care pune diagnosticul de chist ovarian.
Tipuri de chiste
Asa numitele chiste functionale sunt chistul ovarian folicular si respectiv luteal care apar datorita unor dezechilibre hormonale.
Chistul ovarian folicular apare datorita lipsei de stimulare hormonala a folicului ovarian care nu se va rupe pentru eliberarea ovulului si se va transforma intr-un chist care poate creste pana la 6-8 cm. Aceste chiste pot sa apara si in timpul tratamentelor pentru infertilitate.
In majoritatea cazurilor aceste chiste trec de la sine dupa cateva luni. Daca ele persistenta se poate recurge la tratament cu anticonceptionale timp de 3-6 luni. Daca nu se rezolva nici sub tratament se indica tratametul chirurgical.
Chistul ovarian hemoragic se intalneste fie atunci cand in interiorul unui chist functional se deschide un vas de sange, fie in cazul mult mai frecvent al chistelor endometriozice cand la nivelul ovarului exista focare de endometrioza care prin sangerare se transforma in chiste cu continut sangvinolent.
Chistele ovariene care se dezvolta din epiteliul de acoperire al ovarelor sunt chistul ovarian seros si mucinos. La randul lui chistul ovarian seros poate fi simplu sau papilar, caz in care in interiorul lui se gasesc proliferari sub forma de papile. Riscul ca acest tip de chist sa progreseze spre cancer este mare si de aceea necesita o evaluare corecta. In unele cazuri chistele seroase benigne sau borderline pot ajunge la dimensiuni mari care deformeaza abdomenul. Chistul ovarian mucinos este mai frecvent in perioada de menopauza a femeii si are potential malign ridicat.
Chistul ovarian dermoid dezvoltata din celulele germinale poate prezenta in interiorul diferite tipuri de tesuturi (dinti, oase, ochi, tiroida, etc). In cele mai multe cazuri este un chist benign, dar in unele cazuri unele tesuturi pot prezenta diferite grade de malignizare.
Diagnostic
Diagnosticul de chist ovarian se pune prin examen clinic care identifica o tumora apartinana unei anexe iar prin ecografie se va observa o formatiune chistica ovariana. Ecografia este obligatoriu sa evalueze structura peretelui, continutul chistului si vascularizatia acestuia
Pe baza aspectului ecografic precum si a dozari hormonale si dozarea markerului CA125 se va stabili un diagnostic si o conduita terapeutica adecvata.
Datorita complicatiilor posibile este necesar un diagnostic corect si o urmarire adecvata. Cea mai de temut complicatie a chistelor ovariene este malignizarea (transformare in cancer). Alte complicatii care pot sa apara sunt torsiunea chistului (durere brutala) si hemoragie intraabdominala (dupa ruperea unui chistului ovarian).
Tratament
Tratamentul este medicamentos sau chirurgical. Indicatia de tratament se face in functie de varsta femeii la care apare chistul, dimensiunea acestuia, aspectul ecografic si respectiv valoarea markerului si a hormonilor.
Tratamentul chirurgical indicat este cel laparoscopic, dar chirurgia clasica ramane in multe cazuri metoda necesara de tratament (tumori mari, aderente, etc)