Cancerul de piele non-melanom

Acasa  /  Dermatologie   /  Cancerul de piele non-melanom

Cancerul de piele non-melanom

Sunt 2 tipuri principale de cancer de piele non-melanom: cancer bazocelular si cancer spinocelular. Cancerul bazocelular este cel mai intalnit tip de cancer din lume. Cancerul spinocelular este al doilea ca raspandire. Raportul este de 4 la 1 in favoarea cancerului bazocelular. Vestea buna este ca ambele tipuri sunt usor de tratat si vindecabile in majoritatea cazurilor.

Cancerul bazocelular

Principala cauza a cancerului bazocelular este expunerea excesiva la soare, iar cei cu un tip de piele deschis la culoare sunt cu atat mai susceptibili. Din acelasi motiv, apare cel mai adesea pe zone ale corpului expuse la soare precum capul si gatul, pe picioare in cazul femeilor si pe bust in cazul barbatilor. Cancerul bazocelular este acel tip de cancer cu riscul cel mai scazut de de a se raspandi in fluxul sanguin sau sa ajunga la metastaza. La nivel mondial, s-au raportat aproximativ doar 200 de cazuri in care cancerul bazocelular a ajuns la metastaza, si numai in cazul unor tumori uriase, neglijate. Deoarece in general se diagnosticheaza la timp, cancerul bazocelular are o rata foarte ridicata de vindecare daca este tratat cu tehnici corespunzatoare. Majoritatea cancerelor bazocelulare apar la nivelul fetei. Din acest motiv, tratamentul pe care il alegeti are un impact asupra aspectului si asupra felului in care va simtiti. In plus, in alegerea tratamentului trebuie sa se tina cont in primul rand de rata de vindecare. Pentru carcinoamele bazocelulare superficiale, depistate din timp esista dsponibil si tratament local evitandu-se astfel interventia chirurgicala.

Cancerul spinocelular

Cancerul spinocelular este un alt tip obisnuit de cancer de piele care rezulta cel mai adesea tot din expunerea la soare. Spre deosebire de cancerul bazocelular, cancerul spinocelular poate metastaza in ganglionii limfatici si chiar in organele interne. Cancerul spinocelular apare de obicei ca o umflatura solzoasa, cu crusta sau ca o ulceratie. Poate varia de la dimensiunea unui bob de mazare pana la cea a unei castane si este de obicei ridicata. Desi cancerul spinocelular evolueaza lent, cu cat mai repede consultati un doctor si cancerul este diagnosticat si tratat, cu atat mai putin complicata va fi interventia de indepartare, si cu atat mai rapida va fi recuperarea totala. Tratamentul cancerului spinocelular variaza in functie de dimeniune si de localizarea leziunii. Optiunile chirurgicale sunt aproape identice a cele de la cancerul bazocelular.

Tratamentul pentru cancerul de piele non melanom

Daca ati fost diagnosticat cu un cancer bazocelular sau spinocelular, va sunt disponibile o varietate de tratamente care provoaca cicatrici mult mai putin vizibile decat va temeti, atata timp cat cancerul este tratat din timp. Cea mai potrivita abordare de tratament depinde de tipul cancerului, de localizarea acestuia, de varsta pacientului si daca prezinta recidiva sau nu. Majoritatea optiunilor de tratament sunt cele chirurgicale si prezinta rate diferite de vindecare.

  • Excizia chirurgicala

In cazul exciziei chirurgicale, care este de fapt o simpla operatie plastica, cancerul de piele si zona dimprejur sunt amortite cu un anestezic local precum lidocaina. Dupa aceasta, medicul face o incizie in jurul zonei vizibile a cancerului de piele, taind prin toate cele trei straturi de piele. Cancerul este indepartat si marginile ranii sunt cusute folosindu-se tehnici din chirurgia plastica. Avantajele exciziei chirurgicale fata ardere includ un aspect cosmetic imbunatatit. Rata de vindecare cu ajutorul acestei tehnici este de 90% pentru un prim cancer bazocelular. Daca dupa indepartarea specimenului de cancer, si dupa ce acesta a fost evaluat de catre un medic dermapatolog, se observa celule canceroase ramase in margini, insemnand ca nu au fost indepartate complet, atunci un tratament ulterior este de obicei necesar.

  • Chirurgie micrografica Mohs

Cea mai aprofundata metoda folosit in traamentul cancerului bazocelular si spinocelular este o tehnica denumita chirurgie micrografica Mohs. Aceasta este o metoda de pastrare a tesutului. Prin urmare are cel mai bun rezultata cosmetic. 

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail