Cancerul ovarian

Acasa  /  Chirurgie si Ginecologie Oncologica   /  Cancerul ovarian

Cancerul ovarian

Cancerul ovarian in Romania este pe locul 5 ca frecventa a cancerului la femei, fiind inregistrate 9,5 cazuri noi la 100000 de locuitori. Ovalrele sunt in numar de doua situate de o parte si de alta a uterului si au ca structura trei tipuri de celule: epiteliale, celule germinale si celule stromale. Din fiecare aceste tipuri de celule poate sa se dezvolte cancerul ovarian.
Cel mai frecvent tip de cancer ovarian (90%) este cel epitelial care se dezvolta din celulele de suprafata ale ovarului (celule epiteliale). Tumorile care se dezvolta din celulele germinale (cele care prin fecundare vor da nastere copiilor) reprezinta aproximativ 5%, apar la varste tinere si in majoritatea cazurilor nu sunt canceroase. Tumorile stromale apar din celulele de sustinere a ovarelor si care secreta hormonii feminini(estrogen si progesteron). Aceste tumori pot sa apara la orice varsta.
Cel mai important factor de risc al acestei boli este componenta genetica. Pacientele care au rude pe linia materna cu cancer ovarian au un risc crescut de a dezvolta boala.

Simptome

Semnele care apar in cancerul ovarian sunt greu de identificat sau nu apar decat atunci cand boala este intr-un stadiu avansat.
Cele mai frecvente semne si simptome ale cancerului ovarian sunt: dificultati de alimentare sau senzatia de saturare rapida, dureri abdominale sau pelvine, diaree, constipatie, tulburari de urinare, sangerari vaginale neobisnuite, scaderea in greutate, cresterea neobisnuita a burtii.

Diagnostic

Cancerul ovarian se diagnosticheaza prin examen clinic si examen imagistic. Examenul clinic consta in examenul ginecologic care va aprecia existenta unor mase tumorale la nivelul pelvisului si/sau abdomenului. Examenul imagistic cel mai indicat este ecografia atat trasabdominala cat mai ales cea trasvaginala prin care sunt evaluate caracteristicile tumorii: consistenta, dimensiuni, vascularizatie. Pe langa aceste examinari se va indica pacientei analize de sange (markeri tumorali specifici). Pentru evaluarea gradului de extensie a bolii este necesar si alte examinari ca si computer tomograf (CT) sau rezonanta magnetica nucleara(RMN).

Tratament

Tratamentul cancerului ovarian se face prin chirurgie si chimioterapie. Chirurgia are rolul de a elimina cat mai mult posibil din tumora. Chimioterapia se realizeaza prin combinarea de citostatice cu rolul de a distruge tumorile si celulele care eventual au ramas dupa chirurgie.

Vreau consultatie

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail