Cancerul de corp uterin

Acasa  /  Chirurgie si Ginecologie Oncologica   /  Cancerul de corp uterin

Cancerul de corp uterin

Cancerul uterin denumit si cancer de corp uterin sau cancer endometrial, este cel mai frecvent cancer al sferei genitale a femeii. Acest cancer apare de obicei in perioada de menopauza a fameii, cel mai frecvent intre 50 si 60 de ani.
Peretele uterului are mai multe straturi: intern, inspre cavitatea uterina (acolo unde se dezvolta copilul in sarcina) care se numeste endometru; un strat muscular numit miometru; in exterior uterul este acoperit de peritoneu. Majoritatea cancerelor de corp uterin (peste 75%) se dezvolta din celulele glandulare aflate in endometru (stratul intern) si se numeste adenocarcinom endometrial. Acest tip e cancer de obicei este diagnosticat in stadii incipiente si are o evolutie buna. O alta forma de cancer de corp uterin este adenocarcinomul cu celule clare. Reprezinta aproximativ 5% si are o evolutie mai grava prin faptul ca recidiveaza (reapare in zona uterului) si metastazeaza (se imprastie in corp). Adenocarcinomul seros este o alta forma de cancer uterin (aproximativ 10%) care se caracterizeaza prin faptul ca are tendinta de a se inprastia in corp prin vasele limfatice. De aceea in acest tip de cancer se vor gasi constant ganglioni limfatici metastazati (cu tumora). Alte tipuri de cancer de corp uterin sunt carcinomul adenoscuamos si sarcoamele uterine.

Simptome

Principala manifestare a cancerului de corp uterin este sangerarea. Peste 90% din femei vor prezenta sangerari. In unele cazuri pacienta acuza scurgeri apoase sau rozalii. Toate femeile aflate in menopauza care prezinta sangerari exteriorizate prin vagin trebuie sa consulte un medic de specialitate deoarece 1 din 10 dintre aceste persoane pot prezenta cancer de corp uterin. Alte manifestari care pot aparea sunt durerile la nivelul bazinului, tulburari de mictiune (urinare dificila uneori dureroasa), pierderi in greutate.

Diagnostic

Pentru a obtine un diagnostic este necesar recoltarea unei probe din cavitatea uterina. Acest lucru se poate face prin chiuretaj uterin sau prin histeroscopie cu biopsie. Materialul recoltat este examinat la microscop si se realizeaza diagnosticul.Pe langa diagnosticul care confirma prezenta celulelor canceroase este nevoie sa se evalueze si cat patrunde tumora in peretele uterului si daca boala s-a raspandit la ganlionii limfatici din jurul uterului. Pentru aceasta este necesar efectuarea unor examene imagistice. Examinarea care ofera cele mai multe si relevante informatii este rezonanta magnetica nucleara – RMN. Daca aceasta examinare nu este accesibila se poate efectua computer tomograf – CT. Astfel se va realiza diagnosticul de boala si extesia bolii.

Tratament

Tratamentul in cancerul de corp uterin include chirurgia, radioterapia, chimiterapie si in unele cazuri hormonoterapie.
Chirurgia este de obicei prima optiune terapeutica si are rolul de a elimina tumora uterina impreuna cu ganlionii limfatici din jurul uterului si impreuna cu orice alte tumori care vor fi identificate. In functie de rezultatul care se va obtine prin analiza pieselor chirurgicale se va determina extensia reala a bolii care va permite stabilirea tratametelor ulterioare: radioterapie, chimioterapie sau hormonoterapie.

Vreau consultatie

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail