Cancerul de col uterin

Acasa  /  Chirurgie si Ginecologie Oncologica   /  Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin

Colul uterin denumit si cervix, este portiunea inferioara a uterului. Acesta are forma unui butoias cu doua orificii: unul superior, intern, spre cavitatea uterina, iar celalat inferior, extern, spre vagin.In portiunea inferioara a colului, spre vagin, la nivelul orificiului extern se afla o zona, numita zona de jonctiune, unde se intalnesc doua tipuri de celule. De obicei cancerul de col se dezvolta la acest nivel. Urmarirea periodica cu recolotarea si examinatrea celulelor de la acest nivel poate descoperii modificarile mai mult sau mai putin avansate. Metoda de investigare se numeste examen citologic sau testul Babes-Papanicolau. Prin efectuarea citologiei se pune in evidenta modificarile celulare care variaza de la normalitate la stari precanceroase, pana la cancer. Examinarea periodica va permite depistarea acestor modificari intr-o etapa incipienta in care printr-un tratament adecvat se obtine vindecarea leziunii.

Tipuri de cancer de col uterin

Cel mai frecvent cancer de col uterin este carcinomul scuamos (peste 70%). Acesta se dezvolta din celulele care acopera suprafata exterioara a colului uterin. Cancerul de col care se dezvolta din celule care secreta mucus se numeste adenocarcinom si repreznta aproximativ 25% din cancerele de col uterin.

Alte tipuri de cancer pot sa fie combinatii ale celor doua (cancere mixte) sau de alt tip (de exemplu sarcoame).

Simptome

In majoritatea cazurilor mai ales in fazele incipiente ale bolii femeile nu observa nici un semn de alerta. De aceea un control periodic este absolut necesar la toate femeile peste 21 de ani pentru depistare precoce a unui eventual cancer.
Simptomele cele mai frecvente care apar in cazul prezentei cancerului de col uterin sunt: dureri la nivelul bazinului si sangerari inafara ciclului menstrual. Sangerarile pot sa apara spontan sau dupa spalaturi sau contact sexual. De asemenea pot sa apara scurgeri vaginale neobisnuite uneori urat mirositoare (miros fetid). Aceste simptome pot sa apara si in alte boli, de aceea este necesar consultul medicului specialist pentru un diagnostic corect.

Diagnosticul

Diagnosticul in cancerul de col uterin se realizeaza prin examenul citologic si biopsie.
Examenul citologic indica modificarile care apar in celulele recoltate de pe suprafata colului uterin. Aceasta examinare indica prezenta celulelor canceroase. Pentru diagnosticul de cancer este necesar sa se realizeze biopsia care arata atat prezenta celulelor canceroase cat si eventuala invazie a straturilor profunde.
Pe langa diagnosticul histologic (identificarea celulelor canceroase), in diagnosticul oricarei forme de cancer este necesar stabilirea stadiului in care se afla boala. In cancerul de col uterin stadiul se stabileste prin examen clinic (examen ginecologic), precum si cu ajutorul imaginilor obtinute prin examinari ecografice dar mai ales radiologice – computer tomograf (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Tratamentul

Tratamentul in cancerul de col uterin se face prin chirurgie, radioterapie si chimioterapie, si depinde de stadiul in care se afla boala. In stadiile mici ale bolii (stadiul I), si atunci cand tumora este de mici dimensiuni (sub 4 cm), tratamentul este chirurgical. In stadiile mai avansate tratamentul este radio-chimioterapic, la care in unele cazuri se poate asocia si chirurgia.

Vreau consultatie

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail