Tumori de san (mamare)
Tumori ne-canceoase (benigne) ale sanului
La nivelul sanului pot sa apara diferite tumori (noduli), care in majoritatea cazurilor sunt legate de activitatea hormonala ciclica (ciclul menstrual) specifica femeii. Cele mai frecvente tumori benigne (ne-canceroase) sunt fibroadenomul mamar, chistul mamar, papilomul intracanalicular, lipomul mamar.
Fibroadenomul mamar
Este o tumora benigna, care apare de obicei in decada a doua de viata (in jurul varstei de 20 ani). Se caracterizeaza prin aparitia brusca cu crestere destul de rapida. Aspectul este netedet sau usor boselat, bine delimitata, mobila, de consistenta dura. Pentru diagnostic este necesar examenul clinic si ecografia mamara.Mamografia(radiografia sanului)nu este indicata pacientelor cu o varsta mai mica de 40 de ani. Tratamentul este in general chirurgical (excizia tumori) si este indicat in functie de dimensiunea tumorii.
Chistul mamar
Este o tumora ne-canceroasa (benigna) si reprzinta acumularea de lichid intr-o zona inconjurata de o membrana – camasa chistului. Poate sa fie unul sau mai multe chiste. La palpare apare ca o tumora bine delimitata cu suprafata neteda si de consistanta elastica (ca un balon unplut cu apa). In unele cazuri cand chistul se dezvolta rapid (chiar de la o zi la alta), consistenta poate fi mai dura deoarece chistul se afla sub tensiune (presiunea din interior este mai mare). Diagnosticul se face prin examinare si prin ecografie mamara. Mamografia (radiografia sanului) nu este indicata pacientelor cu o varsta mai mica de 40 de ani. Tratamentul este de obicei medicamentos, cu evacuarea chistelor voluminoase si examinarea citologica a lichidului extras. Chirurgia nu are indicatie decat atunci cand in interiorul chistului apar vegetatii (ramificari ale membranei chistului) sau cand lichidul evacuat din chist prezinta celule cu modificari la examenul citologic.
Papilomul intracanalicular
Este o tumora ne-canceroasa (benigna) care se dezvolta in interiorul canalelor (denumite ducte) prin care se scurge laptele produs de glandele mamare. Prezenta papiloamelor poate fi insotita de scurgerea prin mamelon (sfarc) a unui lichit incolor sau sangvinolent. In general prezenta papiloamelor nu creste riscul de aparitie a cancelui de san. In anumite situatii celulele pot sa prezinte atipii (modificari ale aspectului normal) caz in care creste usor riscul pacientei de a dezvolta cancer in viitor. Diagnosticul se face prin palapre si examinare imagistica: ecografie si mamografie (radiografia sanului – nu este indicata pacientelor cu o varsta mai mica de 40 de ani). La palpare se identifica o tumora care poate aparea in orice zona a sanului dar cel mai frecvent in jurul mamelonului. Ecografia si mamografia vizualizeaza tumora. Daca exista scurgere din san se poate recolta lichidul si examina la microscop – citologie. Aceste tumori au indicatia de a fi excizate complet sau partial pentru a fi evaluate la microscop (examen histopatologic). Astfel este obtinuta informatia legata de tipul tumorii precum si despre riscul viitor de a aparea cancer.
Lipomul mamar
Este o tumora ne-canceroasa (benigna) si reprezinta acumularea de grasime intr-o anumita regiune. Aceste tumori pot sa apara in orice zona a corpului. Pacientul va observa o tumora moale, mobila, uneori dureroasa la palpare. Examinarea ecografica si radiologica (mamografia) confirma natura grasoasa a tumorii. In general nu este necesar tratament pentru aceste tumori. In anumite cazuri datorita modificarilor de natura estetica, sau posibilei dureri care poate aparea se indica tratamentul chirurgical (excizia).