Tulburari de ritm cardiac

Acasa  /  Cardiologie   /  Tulburari de ritm cardiac

Tulburari de ritm cardiac

Tulburari_RitmAritmia defineste o modificare a frecventei sau a regularitatii ritmului cardiac; acesta poate sa fie prea mare (tahicardia) sau prea mic (bradicardia) sau neregulat.

Cauzele aritmiilor

Functia de pompa a inimii este intretinuta de un sistem electric al acesteia care asigura contractia muschiului cardiac intr-o anume ordine.

Impulsul electric care initiaza contractia incepe in nodul sinoatrial, pacemaker-ul natural al inimii. Semnalul electric pornit din nodul sinoatrial traverseaza cele doua atrii, apoi ajunge la nodul atrio-ventricular pentru a se raspandi in final la cele doua ventricule.

Exista o retea de filete nervoase in jurul inimii care semnaleaza necesitatea inimii de a bate mai repede sau mai incet.
Aritmiile sunt cauzate de probleme ale acestui sistem electic al inimii; uneori semnalele electrice sunt conduse prea incet sau nu sunt capabile sa traverseze deloc acest sistem electric.

Exista o mare varietate de tulburari ale ritmului cardiac:

  • fibrilatia atriala sau flutterul atrial
  • tahicarda paroxistica supraventriculara
  • tahicardia atriala multifocala
  • blocul atrio-ventricular de diverse grade
  • tahicardia ventriculara
  • fibrilatia ventriculara
  • boala de nod sino-atrial
  • sindromul Wolff-Parkinson-White

Probabilitatea de a face o tulburare de ritm este mai mare atunci cand suferiti de insuficienta cardiaca, cardiomiopatie, hipertiroidism, sau cand aveti antecedente de infarct miocardic sau o tulburare a concentratiei unor ioni din sange cum sunt potasiul, magneziul sau calciul.

Aritmiile pot sa apara si in afara unor boli organice cardiace mai ales atunci cand consumati amfetamine, cafeina, cocaina, simpaticomimetice, psihotrope sau chiar cand va aflati sub tratament cu un medicament antiaritmic.

Simptome

O arimie poate fi prezenta neincetat sau doar intermitent. Puteti sau nu sa simtiti ceva in prezenta unei aritmii, sau simptomele se pot manifesta atunci cand sunteti activ.
Cele mai intalnite simptome sunt: perceperea absentei unor batai cardiace, palpitatii transpiratii, ameteli, lipsa de aer, durere toracica, lesin.

Examinari

Medicul va va asculta inima si va va lua pulsul . Tensiunea poate fi normala sau scazuta.
Putem identifica aritmiile si substratul acestora prin urmatoarele teste: EKG, monitorizarea ambulatorie Holter, ecocardiografie, coronarografie, studii electrofiziologice.

Tratament

Cand aritmia este serioasa si amenintatoare de viata puteti avea nevoie urgenta de tratament pentru a restabili ritmul normal. Tratamentul de urgenta poate consta in aplicarea unui soc electric extern, implantarea unui pacemaker temporar, sau administrarea intravenoasa de medicamente antiaritmice.

Prevenirea reaparitiei aritmiei se face prin tratamentul bolii care a generat aritmia (cardiopatia ischemica, , insuficienta cardiaca), sau prin administrarea de medicamente antiaritmice. Acestea pot sa aiba insa si efecte adverse, cum ar fi efectele pro-aritmice.

Ablatia este o procedura invaziva prin care se distruge zone din inima care cauzeaza aritmii.
Atunci cand aritmia este amenintatoare de viata (tahicardie ventriculara sau fibrilatie ventriculara) se implanteaza un defibrilator intracardiac care, descarca un impuls electric la initierea aritmiei.
Pacemaker-ul se implanteaza atunci cand inima bate prea rar; uneori pacemaker-ul se foloseste pentru a opri o tulburare de ritm prea rapida sau una neregulata.

Prognosticul aritmiilor depinde de mai multi factori: tipul de aritmie (cele ventriculare sunt mai periculoase decat cele supraventriculare), functia de pompa a inimii apreciata prin fractia de ejectie, existenta unei boli cardiace concomitente.

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail