Melanomul cutanat

Acasa  /  Dermatologie   /  Melanomul cutanat

Melanomul cutanat

 Melanomul – poate sa apara pe un nev (semn, alunita) preexistent sau pe pielea sanatoasa. Este cel mai agresiv cancer cutanat, deseori mortal. Diagnosticat din timp insa, el poate fi vindecat. Dermatoscopia a crescut foarte mult rata depistarii melanoamelor, astfel incat in zilele noastre nu ar trebui sa mai moara nimeni de melanom.

melanom_afectiuniFiecare individ ar trebui sa mearga o data pe an la un medic dermatolog pentru dermatoscopia alunitelor de pe piele. Semnele care ar trebui sa va ingrijoreze sunt:

  • un nev (alunita) care creste, isi modifica forma sau culoarea
  • un nev care sangereaza
  • un semn maro-negru pe piele nou aparut care arata ca un semn dar creste rapid
  • striuri maro sub unghie

 

Cum se diagnosticheaza cancerul de piele?

Medicul dermatolog va examina leziunea respectiva. Pentru o analiza mai aprofundata poate folosi un dispozitiv numit dermatoscop, care lumineaza si mareste de cel putin 10 ori leziunea, permitand vizualizarea unor structuri specifice care stabilesc diagnosticul. Daca exista orice suspiciune, leziunea va fi excizata si piesa respectiva trimisa la laborator pentru examen histopatologic. Analiza la microscop a celulelor respective va stabili diagnosticul. Diagnosticul de certitudine nu poate fi stabilit fara excizie-biopsie si examen histopatologic. Excizia-biopsie este simpla, rapida si nedureroasa.Riscurile si discomfortul sunt minime. Exista o credinta populara care spune “sa nu te atingi de un semn”, astfel incat multi oameni nu se adreseaza medicului dacat atunci cand este prea tarziu. De fapt adevarul din spatele acestui crez este faptul ca nu este bine sa traumatizezi un nev existent. Dar daca un asemenea nev incepe sa creasca sau sa isi modifice forma si dimesiunile este obligatoriu  sa fie excizat si analizat la microscop.

 

Vreau consultatie