Hipertensiunea Arteriala

Acasa  /  Cardiologie   /  Hipertensiunea Arteriala

Hipertensiunea Arteriala

hypertensiuneHipertensiunea este termenul care denumeste tensiunea arteriala crescuta.

Masuratoarea tensiunii arteriale cuprinde doua valori: una este denumita tensiunea arteriala sistolica (valoarea cea mai mare), cealalta tensiunea diastolica (de exemplu 120/80 mm Hg)
Tensiunea arteriala normala este sub 120/80 mm Hg. Hipertensinea apare cand tensiunea dumneavoastra este peste 140/90 mm Hg. Cand tensiunea este intre 120/80 mm Hg si 140/90 mm Hg o denumim pre-hipertensiune o conditie care evolueaza de cele mai multe ori spre hipertensiune.

Cauze ale hipertensiunii

Mai multi factori afecteaza tensiunea arteriala printre care: continutul in apa si sare al organismului, functionarea rinichilor, a sistemului nervos, a vaselor de sange, nivelul diferitilor hormoni din organism.

Astfel, aveti un risc mai mare de a avea hipertensiune dac? sunteti obez, sunteti anxios sau stresat, dac? beti prea mult alcool, daca mancati prea multa sare, daca fumati, sunteti diabetic, si aveti rude hipertensive.
De cele mai multe ori nu gasim o cauza a hipertensiunii, si atunci o denumim esentiala.

Atunci cand ea este cauzata de o boala o denumim hipertensiune secundara . Hipertensiunea secundara poate apare in : insuficienta renala cronica, boli ale glandelor suprarenale (feocromocitomul, sindromul Cushing), sarcina, ingustarea arterelor renale, hiperparatiroidism, folosirea unor medicamente (contraceptive orale, medicamente pentru slabit, pentru migrena).

Simptome ale hipertensiunii

De cele mai multe ori pacientii descopera hipertensiunea intamplator, fara a avea simptome.
Daca insa aveti durere de cap severa, greata si varsaturi, confuzie, tulburari de vedere, sangerare din nas, este posibil s? suferiti de o forma periculoasa de hipertensiune numita hipertensiune maligna.

Inainte de a va eticheta drept hipertensiv este necesr sa va masurati repetat tensiunea acasa.

Medicul va va face un examen clinic general pentru a descoperi daca nu aveti organe afectate din cauza hipertensiunii. Astfel va va fi efectuata o electrocardiografie si o ecocardiografie pentru a vedea daca inima e afectata, o analiza a urinei si o ecografie abdominala pentru a vedea starea rinichilor si va va fi dozat colesterolul seric.

Tratament

Tensiunea arteriala trebuie normalizata pentru a preveni complicatiile acesteia. Astfel, daca suferiti de pre-hipertensiune, medicul va va recomanda masuri igieno-dietetice care, de cele mai multe ori, sunt suficiente: limitarea consumului de sare la 1.5 g/zi, limitarea consumului de alcool, exercitii fizice regulate, abandonarea fumatului, scaderea in greutate la supraponderali, limitarea stresului.

Tratamentul cu medicamente trebuie individualizat pentru fiecare pacient; uneori nu putem obtine controlul tensiunii arteriale cu o singura clasa de medicamente.

Complicatii ale hipertensiunii

Cand hipertensiunea nu este controlata sunteti la risc pentru accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficienta cardiaca, boala renala cronica, probleme cu vederea, singerare din marile vase.

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail