Endometrioza reprezinta prezenta celulelor endometriale inafara uterului. Endometrul este stratul interior al peretelui uterin. Cele mai frecvente localizari ale endometriozei sunt ovarele, trompele uterine, suprafata uterului si pe foita (seroasa) care acopera organele din abdomen (vezica urinara, intestine, etc). In cazuri rare aceste celule se pot intalni la distanta de uter in interiorul unor organe (plaman, creier, vezica urinara, stomac). Mecanismul de aparitie a acestei boli nu este cunoscut in totalitate,  suspicionandu-se atat ipoteza migrarii celulelor din interiorul urerului inafara acestuia din aproape in aproape cat si insamantarea prin sange focarelor de endometrioza. Desi exista argumente pentru fiecare ipoteza nu exista inca o teorie ferma asupra mecanismului de producere.

Simptome

Manifestarile bolii sunt variate si sunt specifice locului unde sunt prezente focarele de endometrioza. Deoarece celulele endometriale sunt sensibile la actiunea hormonilor feminini (estrogen si progesteron), zonele de endometrioza vor avea o manifestare ciclica corespunzatoare ciclului menstrual al femeii. Asfel pot sa apara dureri sau sensibilitatea unei regiuni inainte sau in timpul perioadei menstruale. Durerile pot sa apara si in timpul actului sexual sau in timpul tranzitului intestinal sau la urinare. In unele cazuri pot aparea sangerari care se pot evidentia prin scaun sau urina. In unele cazuri sangerarea se poate acumula de la o luna la alta cu aparitia unor chiste sau pseudochiste, la nivelul unor organe (ovar, vezica urinara), sau in cavitatea abdominala.
Unul dintre cele mai importante efecte secundare ale endometriozei este infertilitatea, aceasta fiind principa cauza a infertilitatii feminine.

Diagnostic

Suspiciunea de endometrioza se face pe baza simptomelor: o femeie in perioada de activitate hormonala care przinta dureri pelvine si abdominale mai ales legate de ciclul menstrural, dar si in afara lui la diferite actiuni care implica zona organelor genitale interne. Examenul clinic efectuat demedicul ginecolog poate evidentia modificari ale uterului (marit sau deformat) sau ovarelor (chiste ovariene), formatiuni tumorale in jururl uterului sau in abdomen. Ecografia trasabdominala sau trasvaginala o sa identifice eventualele leziuni. Trebuie mentionat ca atunci cand focarele endometriozice sunt de mici dimensiuni, evidentierea lor prin metode clinice si imagistice este dificila, in schimb, simptomatologia poate sa fie destul de serioasa (dureri, sangerari, etc). Diagnosticul de certitudine se stabileste prin confirmarea histopatologica a lezinilor (examinarea la microscop). La ora actuala acest lucru se realizeaza prin laparoscopie cu biopsie.

Tratamentul

Tratamentul endometriozei se adreseaza simptomelor si cauzei. Tratamentul simptomelor este inspecial cel impotriva durerilor – taament antialgic. De asemenea un tratament hormonal va reduce stimularea focarelor de enometrioza si bineinteles cu diminuarea simptomelor. Prin tratamentul cauzei se intelege tratamentul chirurgical prin care se excizeaza zonele de endometrioza. Aceasta excizie poate sa se realizeze cu pastrarea ovarelor si a uterului sau cu excizia partiala sau completa a acestora. Gradul de extindere al chirurgiei depinde de gravitatea bolii precum si de dorinta pacientei de a ramane fertila. In cazul chirurgiei cu conservarea organelor genitale rata de reaparitie a bolii este de aproximativ 40%.