Colposcopia

Colposcopia

Colposcopia este o examinare care evalueaza aspectul colului uterin si permite efectuarea biopsiei de col din zonele cu leziuni suspecte.

Cum se face?

Pacienta se afla in pozitie ginecologica si cu ajutorul unui specul (sistem de valve vaginale), se pune in evidenta colul uterin. Aparatul de colposcopie proiecteaza lumina pe suprafata colului iar cu ajutorul obiectivelor se vizualizeaza colul marit. Pe suprafata colului se aplica diferite substante care scot in evidenta leziunile de col (acid acetic, solutie lugol). Pentru a se realiza o examinare corecta trebuie avut in vedere anumite aspecte:

– pacienta trebuie sa fie in ziua 8-10 a ciclului menstual (4-6 zile dupa incetarea sangerarii),
– pacienta sa anunte medicul daca este insarcinata,
– tratarea inflamatiilor cervico-vaginale inaintea examinarii,
– se va evita inainte cu 24-48 de ore a aplicarii ovulelor sau cremelor vaginale, a spalaturilor vaginale si a contactului sexual.

Indicatie

Aceasta procedura este indicata in special atunci cand testul Babes-Papanicolau (examenul citologic) arata o displazie de diferite grade (LSIL, HSIL), sau atunci cand citologia indica o suspicine a unei displazii (ASC-H, ASC-US). Alte indicatii pentru colposcopie sunt: polipii cervicali, leziuni ale tractului genital, atipii ale celulelor glandulare, abuzul sexual.

Care este scopul?

Prin aceasta manopera se identifica zonele cu caracter suspect si care sunt obligatoriu sa fie biopsiate (recoltarea unei fragment pentru examinare histopatologica). Prin biopsiere se va realiza diagnosticul leziunii si se va stabilii ce tratament se va indica ulterior.

Niciun comentariu
Scrie un comentariu
Nume
E-mail