Caderea parului (calvitia)
Cunoscuta si sub denumirea de alopecie.
Alopecia ereditara este intalnita in cazul a milioane de pacienti atat femei cat si barbati. Acest tip de cadere a parului poate si adesea tratat cu succes.
Toata lumea prezinta caderi ale parului. Este normal sa pierdeti aproximativ 50-100 de fire de par zilnic. Daca observati zone golase sau zone in care parul este foarte rar, este cel mai probabil ca suferiti de alopecie.
Exista multe cauze ale alopeciei. Femeile pot prezenta acest simptom dupa nastere. De asemenea oamenii care sufera de stress pot remarca o cadere accentuata a parului. Anumite medicamente sau boli duc la de asemenea la caderea parului.
Chiar si modul in care va aranjati sau ingrijiti parul poate provoca caderea acestuia.
Cea mai frecventa cauza a pierderii parului este reprezentata de catre o afectiune medicala denumita alopecie ereditara.
Din fericire, majoritatatea cauzelor care duc la caderea parului pot fi stopate sau tratate. Oricine este ingrijorat in privinta pierderii parului ar trebui sa consulte un medic dermatolog. Acestia sunt specializati in tratamentul pielii, parului si unghiilor.
Pierderea parului poate cauza rarirea firelor de par, aparitia unor zone fara par sau chiar chelire completa.
Caderea parului: cauzele si care sunt persoanele afectate
Care sunt persoanele afectate de caderea parului?
Milioane de oameni se confrunta cu aceasta persoana. In anumite cazuri parul reincepe sa creasca fara ca persoana in cauza sa fie nevoita sa faca ceva in acest sens. Alte persoane au nevoie de tratament pentru ca parul lor sa reinceapa s creasca. Cateodata, parul nu mai creste deloc. Pentru a stabili in ce situatie va aflati, este necesar un consult la medicul dermatolog.
Ce cauzeaza pierderea parului?
Motivele caderii parului sunt multiple. Cand parul incepe sa cada brusc, cauza poate tine de o boala, de dieta, de vreun tratament medicamentos sau de nasterea unui copil in cazul femeilor. In schimb daca caderea parului este graduala si mai pronuntata pe masura ce timpul trece, atunci este posibil sa suferiti de alopecie eraditara. Anumite modalitati de ingrijire a parului pot fi responsabile de asemenea de caderea parului.
Caderea parului: diagnostic, tratament si evolutie
Cum diagnosticheaza medicii dermatologi caderea parului?
Deoarece caderea parului poate fi provocata de numerosi factori, medicul dermatolog incepe o investigatie ca cea a unui detectiv. Acesta poate incepe cu adresarea unor intrebari. Medicul ca dori sa stie daca pierderea parului s-a produs brusc sau pe parcursul unui timp mai indelungat. Intelegerea acestor informatii ajuta la eliminarea potentialelor cauze.
Medicul dermatolog va va intreba de asemenea daca urmati vreun tratament, daca aveti alergii sau daca tineti o dieta. Femeile pot fi intrebate in legatura cu menstruatia, menopauza sau eventuale sarcini.
De asemenea medicul dermatolog va examina cu atentie scalpul si parul. Cateodata, proba de care are nevoie medicul se gaseste in scalp. De aceea, acesta poate recolta o mostra din scalpul pacientului. In anumite situatii este nevoie si de analize ale sangelui.
Cum trateaza medicii dermatologi caderea parului?
Deoarece sunt multe cauze ala caderii parului, din acest motiv sunt si multe tipuri de tratament. Este recomadat sa incepeti tratamentul impotriva caderii parului imediat ce observati acest lucru. Este mai greu de tratat aceasta afectiune daca deja ati pierdut foarte mult par.
Tratamente care nu necesita prescriptie medicala:
-
Minoxidil – acest tratament se aplica pe scalp. Poate stopa rarirea parului si stimuleaza cresterea acestuia in crestetul capului. Medicul dermatolog poate combina minoxidilul cu un alt tratament.
-
Tratamente cu ajutorul dispozitivelor laser – perii sau piepteni care emit un fascicul laser pot stimula cresterea parului. Aceste dispozitive pot face ca parul dvs sa arate mult mai tanar. Efectul pe termen lung si siguranta acestor dispozitive nu sunt inca pe deplin cunoscute.
Tratamente pe baza de prescriptie medicala:
-
Finasteride – este un medicament aprobat pentru a trata caderea parului la barbati. Se gaseste sub forma de pastile si ajuta la incetinirea ritmului de pierdere a parului in cazul majoritatii barbatilor (aproximativ 88%). De asemenea ajuta la stimularea cresterii parului in cazul a aproximativ 66% dintre barbati. Finasteridele actioneza prin stoparea producerii corpului de catre un hormon masculin denumit dihidrotestosteron (DHT)
-
Corticosteroizi – daca caderea parului este cauzata de catre o inflamatie in corp, medicul dermatolog poate injecta in scalp corticosteroizi. Corticosteroizii difera de steroizii anabolizanti.
Proceduri de tratament
Tipul procedurii de tratament pe care il recomanda medicul dermatolog tine cont de cat par ati pierdut pana in acel moment.
Procedurile recomandate pot fi:
Transplant de par: Petice de piele cu par sunt indepartate si transplantate in zonele car necesita par.
Evolutia caderii parului: O data ce medicul dermatolog a stabilit cauza caderii parului, acesta va poate spune la ce sa va asteptati pe viitor. In anumite cazuri caderea parului nu necesita tratament iar acesta va reincepe sa cresca de unul singur. In alte cazuri poate fi nevoie de tratament pentru a face parul sa recreasca.